Tannregulering til barn og unge

Tannregulering til barn og unge

Mange barn og unge har i dag tannregulering. Barn og unge under 20 år kan få fra 40 til 100 prosent stønad fra Helfo, avhengig av hva slags behandling kjeveortopeden mener det er behov for. Hvor stor dekningen blir, er basert på fastsatte takster for tannbehandling.

Innhold

Behandling som kun har en kosmetisk hensikt gir ingen stønad fra Helfo.

Hvis kjeveortopeden har avtale om direkte oppgjør med Helfo, noe de fleste har, sørger kjeveortopeden for at stønaden fra Helfo trekkes fra regningen. Dermed slipper pasienten eller pasientens foresatte å søke om individuell refusjon.

Egenbetaling

​Kjeveortopeder har fri prissetting, og kan derfor ta mer betalt for behandlingen enn stønaden fra Helfo dekker. Det betyr at pasientene må regne med å måtte betale noe av behandlingen selv, også de som har rett til 100 prosent stønad.

Trenger barnet tannregulering?

​Foreldre som lurer på om barnet deres trenger tannregulering, må gå via tannlege eller tannpleier i den offentlige tannhelsetjenesten for å få en vurdering. Det samme gjelder unge voksne som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret. Tannlegen eller tannpleieren skal gjøre en selvstendig vurdering av behandlingsbehovet, og eventuelt henvise videre til kjeveortoped.

Det er kjeveortopeden som avgjør om barnet trenger behandling, og i tilfelle hvilken behandling.

Søskenmoderasjon

​Familier med flere enn ett barn med behov for kjeveortopedisk behandling kan ha krav på søskenmoderasjon, etter nærmere fastsatte vilkår. Foresatte må opplyse om at det er flere søsken med tannregulering i familien, hvis kjeveortopeden ikke er kjent med det.

Ved samlivsbrudd er det den forelderen som har retten til barnetrygden for de aktuelle søsken, som omfattes av ordningen med søskenmoderasjon. Der de aktuelle søsknene er halvsøsken, er det et vilkår at barnetrygden for de aktuelle søsken utbetales til søsknenes felles mor eller far.

Se eventuelt informasjon fra NAV om bidrag fra den andre forelderen til særlige utgifter som tannregulering, konfirmasjon og briller.

Der et eller flere søsken er adoptert, omfattes barnet eller barna av ordningen fra tidspunktet for adopsjonsbevillingen.

Tannregulering for voksne

​I noen tilfeller kan man få stønad fra Helfo til kjeveortopedisk behandling uavhengig av alder:

Innholdet er levert av Helfo

Kilder

Ofte stilte spørsmål

Hva betyr det at kjeveortopeden har avtale om direkte oppgjør med Helfo?

Hvis kjeveortopeden har avtale om direkte oppgjør med Helfo, vil kjeveortopeden sørge for at stønaden fra Helfo trekkes fra regningen, slik at pasienten eller pasientens foresatte ikke trenger å søke om individuell refusjon.

Hvordan finner man ut om barnet behøver tannregulering?

Foreldre som lurer på om barnet trenger tannregulering må gå via tannlege eller tannpleier i den offentlige tannhelsetjenesten for å få en vurdering. Tannlegen eller tannpleieren vil gjøre en selvstendig vurdering av behandlingsbehovet og eventuelt henvise videre til en kjeveortoped.

Hvem kan få søskenmoderasjon for kjeveortopedisk behandling?

Familier med flere enn ett barn med behov for kjeveortopedisk behandling kan ha krav på søskenmoderasjon, etter nærmere fastsatte vilkår. Det er viktig for foresatte å opplyse kjeveortopeden dersom det er flere søsken med tannregulering i familien.

Kan voksne få stønad til tannregulering?

I noen tilfeller kan voksne få stønad fra Helfo til kjeveortopedisk behandling, uavhengig av alder. Det er viktig å ta kontakt med Helfo eller kjeveortopeden for å få mer informasjon om disse tilfellene.

Artikler om tannhelse

Sist oppdatert 16. november 2023

Etter tannregulering: Slik opprettholder du et vakkert smil og sunn tannstilling

Etter måneder eller til og med år med tannregulering er det endelig tid for å fjerne bøyler eller tannskinner. Resultatet er et flott smil og en…

Les hele artikkelen

Sist oppdatert 8. november 2023

Er tannregulering noe for deg?

Å ha en jevn og rett tannstilling er ikke bare viktig for et vakkert smil, men det kan også ha en betydelig innvirkning på tannhelsen og…

Les hele artikkelen

Sist oppdatert 6. november 2023

Usynlig tannregulering – et diskret alternativ for rette tenner

Oppdag fordeler og alternativer innen usynlig tannregulering. Lær om moderne metoder som tilbyr estetisk tiltalende behandling og optimal effekt.

Les hele artikkelen